Lurade

Study groups har aldrig varit riktigt min grej, trodde jag. Sedan testade jag på det. En seriös variant som kombinerade flams, skratt och fika, med allvarliga timmar av nötande och gemensam tentaångest - för att sedan sluta med högsta betyg på tentan. Jag kan visst få VG!

Idag hade vi tenta igen. Studiegrupp var den givna pluggmetoden. Men kursen har varit rörig, knäpp och frustrerande. Föreläsare, och framförallt kursansvariga, har hela tiden hänvisat till vår kurslitteraturbok; "Läs boken, tentan kommer bygga på boken". Boken var på 300 sidor. Engelsk text. På vårat, ganska späckade, schema, stod vilket kaptiel varje föreläsare skulle beröra. Vissa föreläsare började med att säga "Jag har kapitel X och frågor kommer tas därifrån". 
   
Tillslut började vi undra vad vi egentligen skulle göra på föreläsningarna. Om nu boken var det viktigaste, så kanske det trots allt vore bäst att traggla in 300 sidor, istället för att sitta på föreläsningar och delvis lyssna på fakta som boken inte ens berör.

300 sidor är dock ganska mycket att lära in, speciellt när man inte helt fått kläm på vad som egentligen är relevant inför tentan. Vi var därför cirka 15 personer som hjälptes åt att sammanfatta hela litteraturen. 300 sidor engelsk text blev till 67 sidor svensk text. Skönt. Sedan satt Emilie, Malene och jag - och pluggade pluggade och pluggade. Det kändes som om vi kunde allt utan och innan.

Dagen innan tentan gick vi på den sista föreläsningen. Föreläsaren skulle beröra kapitel 11 och 12. Men föreläsaren berörde mer eller mindre hela boken. Efter föreläsningen frågar hon vilken kurslitteratur vi har. (Vadå vilken? Hon ska ju ställa frågor utifrån kapitel 11-12, då måste Hon väl ha koll på vilken bok vi har?)
 
Kursansvarig kommer in för att berätta hur tentan är upplagd: "Den kommer vara lätt! Den bygger på flervalsfrågor och korta skrivfrågor."

 

Dags för tenta:
- Fyra stycken flervalsfrågor. Två av dem, grundar sig på en viss föreläsning.
- Resterande ca. 16 frågor är skrivfrågor, flertalet med tomma rader som täcker en halv A4.
- En fråga är på hela 16 poäng, med tomma rader som täcker hela 2 A4. Den frågan representerade en enda sida i boken. Noll poäng på den här frågan, kräver nästan alla rätt på resten av tentan.
- Flera andra frågor grundar sig enbart på föreläsningarna, boken berörde det inte alls.

Tentan är över:
- Frustererade, förbannade och besvikna studenter står utanför tentasalarna och ifrågasätter vad det egentligen var som hade hänt.
- Gemensam känsla: Lurade!
-
Hur kan en kort skrivfråga vara = en halv A4 eller två A4?
- Varför säga att tentan bygger på boken, när den bygger på föreläsningarna?



Olle hade i smyg bokat en massage till mig, det var bara till att bege sig dit efter tenta-insatsen. Det var underbart. Han är underbar!


Kommentarer
Postat av: Mikaela

Massage är precis vad man behöver efter en tenta! speciellt en såndär jobbig.. Vilken goding han är!

2009-10-19 @ 10:53:31
URL: http://mikaela-isabel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0