En sista tisdag i mars

* Imorgon får jag nycklarna till lägenheten! Då ska det mätas, granskas och inspekteras.
* Jag har hittat motivationen, energin och drivkraften igen. Tränar som ett djur.
* Jag trodde att jag ändrat åsikt, men plötsligt insåg jag hur lätt man faktiskt kan påverkas av andras åsikter. Hon har samma inverkan som en vaggvisa på mig.
* Våren har kommit till Stockholm.


Huvud på högvarv

Ett försthandskontrakt på lägenheten är skrivet. Vi var och tittade på den i tisdags och killen som bor där nu har verkligen lyckats med att skapa ett råtthål. Vi får hoppas att han kan flyttstäda...
Nu ska Olle och jag göra det bästa av saken. 1 april ligger lägenheten i våra händer, runt 1 juni kommer vi flytta in eftersom vi ändå måste betala för den lägenheten vi bor i nu fram tills dess.

Det kommer bli ett projekt som kommer att kosta både pengar och tid. Jag är superstressad och huvudet hänger inte med i allt som är runt omkring. Det är lite för mycket för min lättstressade själ just nu.
Det är ju så... att flyttar två personer från en lägenhet på 21 kvm med väldigt bra förvaringsmöjligheter, till en lägenhet på 24 kvm med urdåliga förvaringsmöjligheter.... Då krävs det väldigt mycket smarta planeringar och investeringar.

over and out.



Sovjethuset


Klockan är halv fyra på söndag eftermiddag. Vi stiger in i den, näst intill, öde pizzerian. Vänster om ingången sitter tre män i 50-års åldern och dricker en öl medan de slötittar på en storbildskärm som visar en italiensk fotbollsmatch.
Vi sätter oss vid ett bord brevid det stora fönstret och beställer in fyra pizzor. Det är Olle, Feffe, Per och jag. Vi är lite söndagströtta. Vi blickar ut mot ett litet torg. Runt torget ringlar sig en liten grå mur. Mitt på torget står en staty, men man ser inte vad den föreställer.

En smal kille i 20-årsåldern med blond syntfrisyr går över torget. Han ser ut att vara tagen ur en dålig 80-talsfilm. Han försvinner in i den lilla ICA-närabutiken. Utanför butiken springer tjocka barn omkring med donuts i munnen. Det snöar. En stund senare, lagom tills pizzorna serverats, kommer en man klädd i kortbyxor, knästrumpor och tofflor förbi. Han går in i den lilla ICA-närabutiken. Fem minuter senare kommer han ut bärandes på tio bananer.

Mätta går vi ut från pizzerian. Vi går upp för en gata. Allt vi ser är gråa betonghus och träd utan löv. Vi går över en liten bro. Olle tittar åt höger och ser ännu fler betonghus. Jag tittar lite längre fram och ser nybyggda fina lägenheter. Feffe tittar åt vänster och utbrister: "Ah, Sovjet!!". Vi vänder oss om och tittar på det fyrkantiga huset med betongaltaner som sträcker sig runt hela byggnaden. Vi skrattar och fortsätter framåt tills vi inser att Sovjethuset ligger på den gatan vi ska svänga in på. På samma gata ligger de nybyggda fina lägenheterna. Hoppas Sovjethuset inte ligger på Karins Allé 3, hoppas hoppas. Fan.... Vi ägnar det fyrkantiga huset nya blickar. Färgen vittnar om att huset borde ha målats om för tio år sedan.

Vi befinner oss i området Näset på Lidingö. Här har vi fått lägenhet. Här ska vi bo.


vidar facade

"SSSB hyr fastigheten Vidar som ligger i det lugna området Näset på Lidingö. Här kan vi erbjuda fräscha och rymliga bostäder med närhet till fina grönområden och utomhusbad runt hörnan. En bit upp i huset har man milsvid utsikt över omgivande skogar och vatten.

På Lidingö finns naturreservat Ekholmsnäs som bland annat har en av Stockholms bästa teknikbackar för slalom. Från Vidar är det inte heller långt till idrottsanläggningen Bosön, som har flera stora sporthallar, gym, simhall, kampsport med mera. En kulturell pärla på ön är Millesgården, som har både konsthall, konstnärsmuseum och en vacker skulpturtrådgård med utsikt över vattnet.

Från Näset tar du dig snabbt in till stan med buss till Ropsten där t-banan ansluter"

Min häst i vårvintervädret

Skall strax iväg på anställningsintervju inför sommarjobbet ute på Djurö. Jag förstår inte riktigt varför de först säger att man fått jobbet och sedan kallar till anställningsintervju?

Våren har verkligen börjat komma på riktigt nu! Igår var vi på Karolinska sjukhuset i deras KTC (kliniskt tränings centrum) där vi får träna på katetersättning, venprovtagning, ge syrgas m.m. På dockor alltså. I anslutning till lunch/uppehållsrummet fanns en stor balkong. Där ute var det lä och några satt i t-shirt och åt lunch. Solen värmde så himla skönt! Jag trodde det skulle bli samma väder i dag, det började bra med stackmoln och sol på morgonen. Vid elvatiden, när jag skulle ta cyklen till gymmet började det dock snöa.... men nu är det klarblå himmel och plusgrader igen. Konstiga svenska vårvinter-väder.

Igår fick jag en räkning från tidningen "Min Häst". <Varmt välkommen till Min Häst och tack för att du vill prenumera på oss!>. Man skulle kunna tro att det var ett skämt från min käre storebror, men mina misstankar övertygar mig inte helt. Efter ett telefonsamtal där vi besämt bekäftade att en prenumeration på Min Häst defenitivt inte efterfrågats av varken Olle eller mig, så slapp vi i alla fall betala!


Not my cup of tea...

Mitt födelsedagsfirande

I fredag den 13 mars blev jag hela 22 år!

Jag smygbörjade firandet tillsammans med Olle, Emilie, Dessi och Martin redan på torsdagen. Kött-fondeu, marängsvisch och en låda vin. Jag var nöjd och kvällen blev verkligen rolig!
   
På fredagen blev jag väckt alldeles för tidigt av en sjungande Olle, paket och frukost på sängen - gulligt! Med hade inte haft något emot att ligga kvar i sängen och sova några timmar till, men plikten kallade. En obligatorisk föreläsning klockan nio var att vänta. Dessi och Emilie var i ungefär samma skick som jag, vi gav varandra ett sympatiserande skratt och försökte sedan ta till oss av föreläsningen. Det blev onekligen lite fnittrigt. Efter kafferasten tappade dock Dessi och Emilie all energi och längtade nog mest efter att få gå hem och lägga sig. Länsgt back i förläsningsalen finns ett ganska stort skåp där bland annat en projektor förvaras. Där bakom kröp de dagen-efter-trötta tjejerna ihop i fosterställning och.... somnade! På kvällen köpte Olle och jag sushi och gjorde i ordning en stor ostbricka med diverse tillbehör - Gott!!


            
Är man närvarande på en föreläsning om man sover?

Lördag morgon, ännu en gång alldeles för tidigt, hoppade jag på bussen till Norrköping. Där skulle jag träffa min mamma. Vi hann med en shoppingtur innan vi gick hem gjorde i ordning ännu en ostbricka med vin. Sedan gick vi på restuarang. Vilken mat sedan! Vi beställde "havets läckerheter" vilket verkligen förtjänade sitt namn. Ostron, musslor, räkor, kräftor, tonfisk, lax, bläckfisk, hummer, svärdfisk, marulk - you name it. Mums!

Hann dessutom träffa massa släktingar, både morbor, kusiner, mormor och "morfar", mammas moster och min jämnåriga syssling från pappas sida. Vi träffas alldeles för sällan. Detta var nog tredje gången, senaste vi sågs var för fyra år sedan. Men nu när hon bor i Norrköping och inte i Umeå, så hoppas jag att vi kommer ses lite oftare!



Sommarjobb!

Det tar några timmar att få ihop ett bra CV. Ett testexemplar skickas för att synas av min mors kompetenta ögon. Jag tvingas ändra. Föräldrar brukar ju trots allt ha rätt om de vet vad de pratar om. Sedan blir det en hel utskrifter samt scannande av tjänstgöringsomdömen. Vissa arbetsgivare vill ha ansökan via mejl, andra via posten. Letandet av intressanta arbetsplaster tar också sin tid. Man måste hitta massor av alternativ och absolut inte vara kräsen.

De flesta ansökningarna till de arbetsplaster jag fann, skulle vara inne i slutet av mars. Endast en så tidigt som 9 mars. Gaah!...... I söndags, den 8 mars kom den iväg. På förmiddagen den 9 mars hade ett mejl droppat in i min inbox, en bekräftan på att de tagit emot min ansökan gissade jag. Istället blev jag tvungen till att läsa mejlet två, tre gånger. Sedan höll jag på att börja gråta. Var det verkligen så här enkelt?

"Hej Linnea!

Tack för din ansökan, du är varmt välkommen att arbeta hos oss i
sommar, är det någon speciell tid du vill jobba eller vill du jobba hela
sommaren, vill du jobba dag eller kväll?

Vänliga hälsningar,
Inger"

Det blir hemtjänsten ute i skärgården i sommar och det känns super!

Tänk, en jobb ansökan. Jag som hade väntat mig 20...


Chokladpudding

Igår blev jag baksugen. Det hör verkligen inte vanligheterna. Jag är snarare en matlagare än en bakare.
Men igår fick jag alltså en knäpp och ville baka något. Det blev chokladpudding á la Per Morberg. Inget pulverslask alltså. Och bäst av allt, Olle och jag gjorde det tillsammans - utan att bli osams om vad som är rätt och fel!

Ola och Feffe fick också smaka, de tyckte den var god. Olle som brukar vilja hoppa över efterrätter på grund av att dem inte faller honom i smaken, tyckte den var otroligt god. Jag, som är släkt med både min mamma och storebror och är därför lite lätt sockerberoende, tyckte det var.... sådär. Den syrliga smaken av hallonen höjde emellertid betyget något.

Det var i alla fall superenkelt att göra, därför kan jag bjussa på receptet :)

Morberg lagar gammaldags chokladpudding med punchgrädde

Antal portioner: 4

Ingredienser

8 dl mjölk
1 dl maizena
1 dl råsocker
2 st äggulor
0.5 dl kakao
1 msk vaniljsocker

2 dl vispgrädde
0.5 dl punsch
2 dl jordgubbar, färska (eller hallon, björnbär)


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull med bra botten. Rör med visp från start till uppvärmning. Kakao, socker, ägg, och mjölk är alla ingredienser som lätt bränner vid- håll koll!). När blandningen tjocknar, sänk värmen, stäng av plattan eller drag av kastrullen. När puddingen har börjat tjockna går det snabbt. Rör då i vaniljsockret.

2. Häll upp i små kaffekoppar (6-8 stycken) eller portionsskålar. Ställ att svalna. Servera med färska jordgubbar och punschgrädde.

3. Vispa grädden och vispa ner punschen i grädden tills den tjocknar. Garnera med färska bär.


Fotnot: Olle och jag skippade punschen, det är inget vi har hemma. Detsamma gäller råsockret, strösocker går minst lika bra. Välj Maizena majsstärkelse. Några bär räcker, strunta i decilitrar om det känns mastigt!
OCH LÅT ALDRIG RÖRAN KOKA, DÅ ÄR DET KÖRT!



 


Vecka 10


Det här har varit en ganska händelserik vecka innefattande både plugg, jobb, kultur, kompisumgänge och träning. Allt i en lagom dos. Det är underbart när man känner att man både har liv och mening på ny ort. Jag är så glad över att jag för en gång skull har beslutat att stanna mer än ett år och inte flänga vidare. Jag ser fram emot cirka 2½ år till i den här underbara staden! Och sen... äh, det vet jag inte =)

I onsdags åkte jag ut på uppdrag av skolan.  Det är andra gången för terminen och handlar om att göra reklam för Röda Korstes Högskola. Detta sker på gymnasieskolor runt om Stockholms kommun. Järfälla och Danderyd är avklarade. Elevintresset för sjuksköterskeutbildningen har emellertid varit ringa... godiset har varit dessto mer populärt. En kille dök ner med handen och fick med sig en hel näve karameller. Jag blev lite småarg och försökte läxa upp den odräglige lillkillen genom att säga att han var respektlös. Till svar fick jag att han inte fick någon mat hemma...

 Horngatan, Södermalm.

Ett första besök på folkoperan är också avklarat Det var en upplevelse.... men jag föredrar nog musikaler och teatrar.
Efter operan åkte Dessi, Emilie, Martin och jag upp till Martins lägenhet på våning 19 , också i skrapan, för att ge studierna ett ärligt försök. Omtentaplugg... Måste nämligen göra om läkemedelsberäkningen. Kom inte som någon överaskning precis, hade bestämt mig för att bortprioritera den just då. Värre är det för de andra tre som ska försöka hinna göra två omtentor på en dag. 25 mars gäller det.

I onsdags gick Olle och jag på Män som hatar kvinnor. Otroligt bra! Än av de bästa filmatiseringarna av en bok jag sett. Att de ändrat lite detaljer gjorde att filmen blev bättre än om de slaviskt skulle hållt sig till den egentliga storyn.


Ikväll är Olle ute och festar, jag har simmat och är trött i både kropp, huvud och ögon. God natt!


 Män som hatar kvinnor. Watch it, love it.
 

Min bästa farmor


Idag åkte jag och hälsade på min farmor och farfar på Skogskyrkogården. Det var soligt och säkert en decimeter snö. Ett härligt vinterlandskap. Väl framme vid graven fick jag gräva fram gravstenen. Jag tog en spade och hackade bort isen för att kunna urskilja deras namn. Sedan stod jag där en stund och tänkte på min underbara farmor som även hon en gång i tiden läst på Röda Korstets Högskola. Sedan gick jag till en mur uppe vid huvudbygganden. Där tog jag fram min termos med varm choklad och en hönökaka med ost och skinka. Jag vände ansiktet mot solen och drömde mig bort till ett vintrigt Norge. Jag är 14 och farmor är bäst.



www.hakanssonsror.se

Vasaloppets största tabbe

Sitter i sängen och tittar på vasaloppet. Det är kult och intresset startade efter att jag själv åkte tjejvasan för två år sedan. En SVT-reporter intervjuar de tävlande med ointressanta frågor. Det är lite som att reporten inte vet vad hon ska fråga och de tävlande inte vill ta sig tid att svara. Inte så konstigt.
   
Reporten hittar en kille i full hockeymundering. Han är glad, har inte bråttom... och hans brytande engelska avslöjar att han inte är från Sverige. Tydligen befinner han sig inte i Sverige heller. Han är i Schweiz för att åka vasaloppet efter att ha slått vad med en kompis.....

Svt-reporten är typiskt svensk och säger ingenting om hans grova felsägning. Själv tycker jag inte att det är okej. Plötsligt ligger de amerikanere, som aldrig satt sin fot i Europa, i lä. Det kan vara okej att inte veta att Sweden och Switzerland är två helt olika länder om man aldrig haft varken anledning eller intresse av att ta reda på fakta. Men att befinna sig i ett utav länderna och fortfarande inte kunna skilja namnen åt - det är inte okej. Pinsamt.

Gustav Vasa åkte aldrig skidor mellan Sälen och Mora i Schweiz.



            
"I fäders spår för framtids segrar"

RSS 2.0